vineri, 3 aprilie 2009

..care merita vazute: Malaga (Spania)

Oras, port si loc de vacanta in Sud-ul Spaniei, la Marea Mediterana, Malaga este centrul regiunii turistice, Costa del Sol.

Malaga, locul nasterii lui Picasso este un oras frumos, cosmopolit, asezat intr-un golf frumos din Andalucia. Intalnesti la tot pasul palmieri, muzee, restaurante cu specific pescaresc, magazine ale unor marci renumite si bulevarde largi... si masini zgariate :)

Chestii de vizitat (in ordinea asta, de preferat):
Castelul Gibralfaro, La Alcazaba (o fortareata militara), Teatrul Roman, Casa-muzeu a lui Pablo Picasso, Catedrala.

Gibralfaro


Drumul pana la Castelul Gibralfaro este destul de anevoios, daca stai mai prost cu conditia fizica. Se poate urca pe niste alei pietruite, inconjurate de foarte multe specii de arbori si flori, vederea este spectaculoasa, dar si cu masina sau autobuzul. Poti cumpara bilet de la automat la Castelul Gibralfaro si pentru La Alcazaba - cred ca este un discount.

Alcazaba


Fortareata militara "La Alcazaba" este construita de mauri pe ruinele unei fortarete romane.

Alcazaba

De aici se vede orasul si marea foarte bine, initial avea 3 ziduri de protectie din care azi se mai pot vedea doar 2, peste 100 de turnuri si o zona "rezidentiala" cu 3 palate - azi muzee.
In interiorul fortaretei multi portocali..

unii cu fructe,

altii cu flori..

Pablo Picasso este personalitatea cea mai cunoscuta a orasului si sunt cateva galerii care au expuse operele lui in permanenta. Muzeul Pablo Picasso, de langa Catedrala expune foarte multe schite din perioada studiilor sau in care artistul a locuit in Franta, donate de sotia fiului sau si nepotul sau. Muzeul s-a deschis acum cativa ani intr-un palat, cu tavanul si usile transformate de alti artisti intr-un loc demn de maretia artistului.
Ce este asa de special la Picasso? Faptul ca nu a fost nimeni ca el inaintea lui si nici dupa el. Si asta il face una dintre marile personalitati ale secolului XXI.

Semnele de intrare la toaleta - doar atat am fotografiat :)


Casa in care s-a nascut Pablo Ruiz Picasso, din Piata Merced este un muzeu al vietii si operei sale, deschis gratis pentru public. (nu am apucat sa mai vizitam)

Catedrala (vedere din Gibralfaro)



Catedrala din Malaga a fost construita intre 1528 si 1782 pe sau in apropierea unei foste moschei. Planurile originale includeau 2 turnuri, dar din lipsa fondurilor a fost construit doar unul, de unde numele "La Manquita" - femeie cu 1 brat.

Catedrala din Malaga

Turnul Catedralei din Malaga

Interiorul are influente Renascentiste, cu elemente baroc. Cel mai impresionant mi s-a parut locul in care sta corul, asezat in mijlocul bisericii. Este sculptat in mahon si cedru, si a fost proiectat de Luis Ortiz si finalizat de Pedro de Mena (unul dintre cei mai celebri sculptori in lemn ai acelor vremuri).
Corul este format din 100 de statui ale sfintilor sculptati in lemn si o orga imensa.
Corul

Niciun comentariu: